Не пропускайте да посетите тези места в Пловдив.

Пловдив е дестинация изпълнена с множество чудесни места и кътчета. Обикновено един ден се оказва недостатъчен за туристите и гостите на града да обиколят всички интересни забележителности. За да почувствате тъй наречения местен „ айляк „ ние Ви препоръчваме да отделите поне две – три вечери. Искате нощен живот ??? Или обиколка по музеи, галерии и пиене на качествено вино в спокойна атмосфера ??? … Пловдив е Вашето място. Няма човек , който да е посетил града и да не е останал очарован . Да започваме с изборът ни на места , които не трябва да  бъдат пропускани :

Най – често , което от Плаза Хотел Пловдив съветваме нашите гости е да посетят първо Главната улица . С една неангажираща разходка ще усетите атмосферата на града . Ще видите модерна обстановка преплетена с елементи на древни антични разкопки от римско време. Улицата е просторна , изпълнена с множество магазини , кафенета и ресторанти. На много места вече по нея има и така актуалните фрешбарове , от където може да си вземете здравословни напитки и хапване.

Главната Улица

 Една от гордостите на града също е разположена на Главната улица, а именно Драматичен театър Пловдив. Той е първият професионален театър в България. Основан е на 11 декември 1881 година. В неговата трупа са се утвърдили и играли много от звездите на българския театър и кино. Към момента театърът разполага с голяма зала с капацитет 468 места и камерна зала за 130 посетители. Носи името на смятания за родоначалник на съвременната театрална школа в България , артистът и режисьор Николай Масалитинов.

Голяма Зала на Драматичния Театър Пловдив

Свеж акцент на търговската улица е надписът „together 2019 “  . Това е слоганът на града , когато беше Европейска столица на културата преди 2 години J. Много туристи го използват като декор за атрактивни снимки. Надписът носи и ще носи спомена за една прекрасна година за Пловдив , изпълнена с много събития и положителни трепети и емоции.

Надписът Plovdiv Together 2019

Друга забележителност , която не може да пропуснете е Римският Стадион , който условно разделя Главната улица на две части. Ценителите на историята и древните култури могат да видят останките на стадиона отблизо , да поседнат на някой от античните „каменни пейки“ , да прочетат за историята му. На него нерядко се провеждат малки представления и музикални изпълнения.

Римския Стадион

Сградите по самата улицата се отличават със забележителна архитектура. Те са строени в началото на двадесети век , като по тях има елементи от класицизъм , постмодернизъм и сецесион. Немалък брой от тях са перфектно реставрирани и успешно ни връщат към романтичните време отпреди 100 години .

Реставрирани сгради по главната улица

Свидетелство , че много култури са пребивавали в Пловдив и продължават да го правят е Джумая джамия. Тя е на няколко крачки от Римския Стадион. Смята се , че датира от 14 или 15 век (като има още спорове по темата ). В допълнение на това , че е архитектурна забележителност джамията си е напълно действаща . Може да се влезне и разгледа , но разбира се при спазване на определени правила и условия. Отвъртете джамията е внушителна с богата и красива орнаментика.

Джумая джамия

Главната търговска улицата е и отправна точка към други забележителности – супер актуалният арт квартал Капана , Старият град , Цар Симеоновата градина и др. Нека да кажем две думи за най- артистичното място в Пловдив – Капана. Популярността му неизменно расте през последните години. След голям ремонт и изцяло променен облик това място пленява стотици хора през деня и нощта. Множество малки кафенета и ресторанти са разположени там , отличаващи се с интересна архитектура и индивидуална атмосфера. Павираните улици създават уют и неповторима обстановка. На тях също изникнаха галерии , различни интересни работилнички и магазинчета за ръчно изработени изделия. За веселото настроение в Капана допринасят и живописните графити , красящи много фасади и стени. Интересно е , че още през 15 век мястото е било занаятчийски квартал , затова и улиците носят имена на занаятите развивали се на тях. Като например : Златарска, Железарска , Кожухарска. В Капана нерядко се правят и малки сцени , на които млади таланти представят музикалното си творчество и забавляват всички пловдивчани и гости на града. Провежданото вече 10 години събитие „Капана Фест“ стана едно от емблематичните мероприятия в Пловдив. Арт кварталът събира множество творци , музиканти , занаятчии и всеки път посетителите са все повече и повече.

Част от квартал Капана

Друго задължително място за разходка , което няма как да се пропусне и също е достъпно през Главната улица е Старият град на Пловдив. Там туристите се пренасят в друг свят. Атмосферата на възраждането веднага се усеща чрез старите къщи и калдъръмените улици. Не можем да изброим всички места , които си заслужава да посетите в стария град , но сред най – известните са  :

  • Античният театър – той е един от най-добре запазените в света. Разкрит е едва преди около 42 години. Той не е само исторически обект , но и сцена на фестивали , концерти и всякакви други  представления . Световни звезди идват и радват пловдивчани и гости на града на Античния Театър. В миналото той е бил и арена за провеждане на гладиаторски битки.
  • „ Хисар Капия „ – една от трите порти на акропола на античен Пловдив .
  • Църквата „ Св. Константин и Елена „ (много млади си казват заветното ДА тук ).
  • Етнографския музей –  съхранява над 60 000 културни ценности свързани предимно с традицията на населението в Пловдив.
  • Небет тепе –  то е най- високата точка на Стария град. Тук се разкрива спираща дъха гледка, затова пловдивчани обичат да прекарват често свободното си време там. Предпочитано място и от младоженци за сватбените им снимки.
  • Има и още безброй къщи на имените личности ,  в които е запазен автентичния им дух.  В тях може да видите какъв е бил битът на хората от преди 200 години , като много от нещата са запазени в оригиналния им вид .
Изглед от Небет Тепе
Етнографски музей
Хисар Капия

Църквата ” Св. Константин и Елена “
Античен Театър

Ако имате желанието да посетите повечето забележителности в Стария град със сигурност проучете предварително всички и си съставете план. В противен случай все ще пропуснете нещо ( но това ще е добър повод да се върнете отново J ).

Друго притегателно място в Пловдив е езерото с пеещите фонтани. То е естествено „ вплетено“ в Цар Симеоновата градина. Любимо място за местните граждани и туристите. Обстановката предразполага човек да се откъсне от всичко , като съзерцава водата , а всеки четвъртък , петък и събота от 21 часа има истинско музикално и светлинно представление (с изключение на зимните месеци , когато фонтаните са празни) .

Пеещите Фонтани

Съветваме ви да посетите още Малката базилика на Филипопол, Голяма базилика (която ще се открие официално през настоящата 2021 година ). Ако сте спортна натура Гребната база е страхотно място за тонизираща разходка и спорт ( имайте предвид , че през уикендите може да е малко пренатоварено ).

С тази информация целим да Ви насочили към най – известните и предпочитани места за посещаване в Пловдив . Има още много много други кътчета, които заслужават да бъдат видени и оценени. Затова смело може чрез коментари под статията да давате Вашите предложения J . Благодарим Ви за отделеното време и внимание.

bg_BGBG