Интересни забележителности около Пловдив .

Музей на Авиацията – 12 км .  Разположен в близост до село Крумово , музеят притежава приблизително 6800 експоната (документи , лични вещи на пилоти , саби , двигатели )  и 59 летателни апарата . Правени са пет пъти опит за създаването му . Първият е още през 1919 година след подписването на Ньойския мирен договор . Но всички по различни причини са били несполучливи докато под ръководство на полковник Йорго Керанов през 21 септември 1991 година музеят е открит. Първо като филиал на Националния военноисторически музей , а през 1994 година се признава като индивидуален такъв подчинен на Министерството на отбраната .Има както открита част , така също и вътрешна закрита . Външната експозиция не приема посетители през зимните месеци . Почивни дни са понеделник и вторник . На музеят се радват малки и големи . Добра идея за развлечение и обогатяване на общата култура особено на запалените по самолети и авиация .

Музей на Авиацията

Бачковски манастир – 23 км . Манастирът е любимо място на пловдивчани особено през уикендите . Местността е чудесна комбинация от живописна природа , исторически забележителности и предлага доста  кътчета за разходка и откъсване от градския шум и ежедневие. Самият манастир е втори по големи в България след Рилския.  Основан е през далечната 1083 година от Григорий Бакуриани. Бачково се развива първоначално като център на грузинското монашество .  Манастирът е използван за духовно , културно и книжовно средище през вековете . Не пропускайте да го посетите и да научите повече за историята му . Ще сте доволни от времето прекарано там . Ще се заредите емоционално и физически . Не на последно място със сигурност няма да си тръгнете с празни ръце. Има множество занаятчии , които предлагат стоката си като глинени изделия , дървени пособия , невероятни сладка и пчелни продукти .

Бачковски Манастир

Палеонтологичен музей– Асеновград 18 км . Той е един от най-интересните в страната . Създаден е през 1990 година , като голям принос има учителят по биология Димитър Ковачев , който е събирал материалите години преди музея да бъде открит .  Научната колекция от късномиоценски бозайници наброява над 25 000 образци от повече от 40 вида . Особено атрактивен между всички експонати е почти  4,5  метровият скелет на древния динотериум (Deinotherium) намерен край с. Езерово. Динотериумът е представител на едни от най-големите за всички времена сухоземни бозайници. Обитавал е Родопите преди повече от 6 милиона години . Там човек може да разбере повече за древната природа на България от преди поне 8 милиона години . Посетителите остават впечатлени от нещата , които могат да видят и които са съществували преди толкова векове назад във времето. 

Палеонтологичен музей

Асенова Крепост – 20 км . Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край . Някой сведения разкриват , че  Асеновата крепост е притежавала собствена охрана и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Асеновата крепост дава ясна представа за средновековните укрепителни съоръжения и създава усещането на всеки турист , че се пренася в отдавна отминала епоха . Достъпът до църквата се осъществява през тясна пътека, от лявата страна на която са запазени стени с дебелина до три метра и височина от 2-4 метра. Зданието е обявено за архитектурен паметник през 1973 г. Посетилите имат възможност да достигнат и до намиращите се наблизо параклиси „Св. Атанасий”, „Св. Никола”, „Св. Димитър”, „Св. Илия”, където има обособени кътове за отдих и подходящи места за пикник .

Асенова Крепост

Белинташ(37км.) се намира в Родопите, над селата Мостово, Тополово и Долнослав. Представлява скала с форма на малко плато, носеща следи от човешка дейност. Смята се , че е било използвано за различни ритуали от населяващите района племена още през енеолита .Съществуват твърдения , че когато през по-късните епохи траките населяват това място , древното светилище е било посветено на бог Сабазий . Върху скалата са издълбани отвори , улеи, стъпала и ниши , които се приема ,че образуват карта на звездно небе. Това е второто най-голямо скално-изсечено светилище в България (след Перперек), разположено на площ от 5 декара . Белинташ означава „Белият камък“ . Според народни предания мястото носи името на сподвижник на Караджа войвода, с името Бельо (Белю) войвода. Има и легенда, разказваща за българска мома, която, за да спаси честта си, като я гонели турците, се хвърля от високите скали. На един остър зъбер се закачила дългата ѝ бяла риза, сякаш скалата е искала да я спаси. Но платното се скъсало и девойката полетяла надолу. Дълго след това на високите камъни се веели късове от белите дрехи. Хората кръстили мястото Бела Снáга (изговарят го с ударение на първото „а“) Турците си го превели „белинташ“ – „белин“ (снага, тяло) и „таш“ (камък) . Място, изпълнено с история и необичайна енергия. Притежава особена притегателна сила , затова не се чудете , а го посетете .

Белинташ

Хисаря ( 41 км.) е градче на половин час от Пловдив , което си заслужава да му бъде отделено време. Основно е известно с богатите си залежи на минерални извори с изключителни лечебни свойства . Много туристи ходят в Хисаря , за да си наливат от лековитата вода и да третират различни здравословни проблеми . Хисаря (наричана Диоклецианопол, Ветус Аугуста Ария, Термейтисина, Топлица) има богата хилядолетна история. Благоприятният климат и минералните води са привлекли хората по тези места от най-дълбока древност. Тук е съществувало праисторическо селище още преди V-IV хил. пр. Хр. По-късното тракийско селище  е било част от пределите на Одриското царство. Били изградени около минералните изоври лечебно-религиозни светилища (нимфеуми) . В античния град се е влизало през 4 големи порти , които могат да се видят и днес . Архитектура е съсредоточена в централния градски парк до извор Момина сълза. Атмосферата там е изключително спокойна. Сякаш времето спира и се откъсваш от всички ежедневни грижи и проблеми . Намирате уединение и почивка , далеч от градската динамика и напрежение .

Хисаря

Крепостта Перистера (40 км ) .  Разположена е над град Пещера , крепостта официално е открита за посетители през май 2014 година . Тя е недвижима културна ценност с национално значение , успяла да съхрани в себе си спомена и духа на различни епохи . Има предположения , че тук е било първото поселище на бесите( тракийско племе ) преди повече от две хиляди години . В центъра на цитаделата има комплекс от мегалити, най-вероятно остатък от тракийско светилище с изсечени скални стъпала. В края на хълма археолозите намират глинени погребални урни с формата на саркофаг, каквито липсват при повечето тракийски погребения. При разкопките, са открити над 300 уникални находки €“ освен златните монети,  излизат още различни части от облеклото на древните войници, върхове на стрели, фибули, 80 питоса, накити. Намерени са фрагменти от надписи, мраморни детайли от сградите, глинени и стъклени съдове. Към атракцията е изградена и съпътстваща инфраструктура.Построени са 4 беседки за отмора на посетилите,допълнителна пътека за хора в неравностойно положение, паркинг,информационен център .Още за историята на обекта и местността по-добре да научите сами като го посетите лично.

Крепостта Перистера

Панагюрище ( 70 км ) . Малкото китно градче е разположено в планински район на Същинска Средна гора (по-малко част път от Пловдив ) . Панагюрище е населяван от дълбока древност . Тук са открити множество крепости , некрополи , военни лагери , селища . Емблематично за местността е откритото през 1949 година Панагюрско съкровище .То представлява античен златен комплект съдове . Състои се от се от фиала, амфора и ритони, по външните стени на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон .Общото тегло е 6,164 кг . и датира от V-IV в. преди Христа . Оригиналът му се намира в Националния исторически музей. Като понякога се връща в Панагюрище , където през останалото време има изложена изключителна негова реплика и може да се види от туристите в града . Друго интересно място за посещаване в градчето е родната къща на Райна Попгеоргиева , която в момента е музей.  Тя е била само на 20 години, когато Бенковски ѝ предлага да ушие байрака на въстаниците и тя извезла със сърма лъва и огнения девиз „Свобода или смърт!“. В двора на къщата е паметникът на Райна Княгиня и гробът на нейния баща, отец Георги Футеко. Като цяло Панагюрище носи спомена за възрожденските идеи и за силата на българските традиции .

Панагюрското Злато

Карлово (52км ) и Калофер (66км) . Тези две градчета също са пропити с възрожденски дух. Успели са до голяма степен да съхранят автентичен исторически вид . Чудесна идея са за туризъм с цел опознаване на националните ни корени . Като най-известни и заслужаващи внимание места за посещаване са респективно : Къщата музей на Христо Ботев в Калофер и къщата музей на Васил Левски в Карлово . Личности с които целият български народ се гордее и на които дължи до голяма степен свободата си . Едно от най-атрактивните събития в  Калофер през годината , което обединява мъжете от целия град, е хвърлянето на кръста в ледените води на Тунджа на Богоявление и последващото го „мъжко хоро“, което също се играе в реката.

Къщата на Васил Левски
Къщата на Христо Ботев
Мъжкото Хоро в Калофер

en_GBEN